Fiskeri Enebærodde
Den dovne mands plads
Enebærodde, er navnet på den tange der går ud fra Fyn, og som går ud som en lille tange der på det nærmeste lukker Odense fjord.
Navnet er kendt blandt lystfiskere over hele landet for stabile fangster af havørred og fladfisk. Og ikke uden grund. Det gode fiskeri starter kort efter, at man bevæger sig væk fra sommerhusområdet. Efter en lille gåtur på omkring 1 km. kommer første stop på turen.
Spottet bliver kaldt ”den dovne mands plads” og kommer man ud en dag hvor solen skinner og vinden ikke ødelægger sigtet gennem overfladen, kan man se at der strækker sig et stort område af tang og sten, sådan ca. 25 m fra strandkanten.
Denne plads fiskes bedst i stigende vandstand, men pas på. – For at dække pladsen helt skal der vades. Og ved højvande bliver der lige dybt nok!! Her er både blink og flue noget som giver fisk, og det bedste våben på det spot vil klart være bombarda og flue. Forsøg at vade langs kanten af tangbæltet. Ud til den østlige side af tangbæltet og læg kast langs grænsen mellem sandet og tangbæltet.
Oppe fra grusvejen går man ned til vandet efter at den første lille ”fyrskov” er slut og vejen efter kun er den smalle vej ud mod odden.
Hornfiske stykket
Tæt før den store skov starter mit fiskeri ofte, og sådan var det også en fredag i denne mdr. En lille pynt strækker sig et par meter længere ud end den lige kant som odden ellers følger. Her er der gode muligheder for at fange en af oddens mange ørreder på træk, og bliver man på pladsen i længere tid er der næsten garanti for fangst.
Denne fredag måtte jeg nøjes med et par gode hug på fluen ”den hvide” bundet på cirkelkrog. Jeg gik dog ufortrødent videre da der kun 500 m. længere henne er et revle gennembrud, hvor der især i vandskiftet ofte er ørreder på jagt efter tobiser og andet godt.
Da jeg nåede derhen tog jeg den obligatoriske Cola pause.
Fra parkeringspladsen og til det spot er der ca. gode 4 km gang i grus eller strandsand!! – Herfra har jeg ofte set springende ørred og især morgen fiskeriet er fantastisk. – Men denne dag var det nu aften. – Da jeg igen startede fiskeriet havde vinden taget lidt til og drejet sig helt i vest. Dette er ok vinden går da på langs med odden, og fisker man med flue er det ikke så dårligt.
Min favorit flue til odden er helt sikkert red tag, som har givet mig mange ørreder, men efter ½ times fiskeri hvor der ikke viste sig fisk og hvor halvstore krusninger gjorde det svært at spotte fisk, satte jeg en vægt belastet aurareje på og begyndte at bevæge mig længere op af stranden mens jeg affisker området.
Det fantastiske hugget
Pludselig stoppes min line og tunge rusk og et godt træk den anden vej afslører en større fisk straks efter er der gang i overfladen og et udløb på 20 m. giver mig forhåbninger om at det er en stor fisk.
Fighten forløber umiddelbart let og hurtigt får jeg fisken ind til kanten og gør klar til landing, men straks da fisken mærker sten under bugen tager den endnu et udløb. – Dette lille show udspiller sig flere gange, og først efter 10 min. er fisken så træt at jeg med et halegreb får den helt på land. Længden siger 2,7 kg, fordelt på flotte 62 cm. – Pr på odden tænker jeg.
Kærlighed ved stranden
Mørket sænker sig kort efter og en tydelig faldende vandstand indikerer at jeg lige så godt kan vende næsen hjemad. længere ude af Odden ligger den flot beliggende Matina gård, Denne bruges ofte som kursus center eller lejrskole. Dette ikke uden fornøjelse for en lystfisker der kommer gående kl. 03.30 om morgenen, og finder unge mennesker i gang med kærlige omfavnelse, af og til noget lidt mere intimt.
Ca. 300 m. efter Matina gården starter godt fiskeri igen.
Også her ses der ofte springende fisk eller en rygfinne der bryder overfladen. Talrige tobiser hilser en morgenfisker velkommen med lette spring over fluelinen.
Resten af odden er plads på plads med gode hotspots. Indtil man når fyret og det meget strøm rige ”gabet”. Denne er meget besøgt, ofte af fiskere der har taget cyklen på taget, for at spare sig den 7 km. lange gå tur.
Pladsen ved fyret kaster hvert år utallige fisk af sig. Stedet er et samlested for vandrende fisk. Enten på vej ud af fjorden efter endt gydning i Odense å eller Stavisåen. Eller fisk på vej ind i fjorden for at gøre sig klar til vinternens gydning. – Især efteråret eller foråret er stedet særligt givtigt og kan give meget store fisk.
Årstiderne på Odden
Oktober og november måned giver gode chancer for en af de helt store farvede fisk. Foråret er det samme, hvor nedgængere tager ud af fjorden for at få huld inden næste vinters trængsel. – Selv oplevede jeg i marts mdr. en aften med fantastisk fiskeri, med flere sete fisk og 2 pæne ørreder på henholdsvis 51 og 60 cm. Begge taget indenfor samme 50 meter og inden for en halv time! – Så kan aftenfiskeri være særdeles sjovt.
Anbefalelsesværdigt er det dog at tage på sommermorgen fiskeri på odden. Solopgang lige ud foran sig, og masser af aktivitet i vandet, fuglesang bagved og mulighed for at se rådyr på stranden. Giver en fantastisk kulisse som er tilgængeligt for alle. I øvrigt lige en sidste ting. Lige med undtagelse af ”den dovne mands plads” er vadning en dødssynd på Enebærodde. Selv de rigtig store fisk kommer ind på en afstand af 5 m. fra strandkanten. God fornøjelse på Odden.
Vi ses derude… Holger
Fiskeri Enebærodde
Særfredning
Der er en særfredning i Odense inderfjord. For lystfiskere gælder, at fiskeri i Inderfjorden ikke er tilladt fra 1. oktober til og med 1. fredag i marts. Mindstemål for havørreder er 45 cm.
Er du ny på en fiskeplads er der et fint stykke værktøj, der kan downloades til smartphones med enten Android eller Ios styresystem, i appen kan du vælge fredningsbælter og se hvor du står i forhold til eventuel fredningszone, en virkelig fin app. lavet af DTU Aqua der er også en fangstjournal der kan benyttes hentes i enten App Store eller Google Play