Fluefiskersiden

Fluefiskersiden beskriver fiskepladser, fisketure og tidligere arrangementer.

Forskellen på Havørred og Laks

Hvilke forskelle gør sig gældende for bestemmelse af art, Havørred eller Laks.
Det er jo ret afgørende at kunne se forskel, da Laksen har et mindstemål på 60 cm. i saltvand, og Havørreden et mindstemål på 40 cm. Vil du være helt sikker på om det enten er Havørred eller Laks, er det muligt via gællerne at artsbestemme fisken, gælle gitterstavene er hos Havørreden kun de midterste stavformede, de andre er ikke udviklede, hos Laksen er alle gitterstavene stavformede.
Der er også mulighed for at artsbestemme via skællene. Hos Havørreden er skællene mindre end Laksens, man kan derfor tælle skællene fra der hvor fedtfinnen starter og i en diagonal linie bagud og ned til sidelinien. Havørred: fra 13 og op til 16 skæl. Se billede! Laks: fra 10 og op til 13 skæl. Se billede!

Andre kendetegn ved de to fisk er at Havørreden har en tykkere halerod, Laksens er smallere og man kan løfte den i halen.
Havørreden har også betydeligt flere pletter end Laksen især under sidelinien. Se billede!
De sidste to kendetegn er er ikke så sikre som de første, men kan dog bruges.

Var for en del år siden udsat for at skulle artsbestemme med en skælprøve der blev sendt til Danmarks Sportsfiskerforbund. Jeg havde fanget en Havørred ved Egebjerggård der blev indvejet ved en konkurrence, der blev indgivet protest mod fisken da der var en der mente det var en Laks og fisken målte kun omkring 55 cm. så den var under målet, da Laksens mindstemål er 60 cm. Andre ved konkurrencen mente det var en Havørred og kunne ikke forstå at konkurrenceledelsen afviste fisken, jeg blev noget paf over denne afgørelse og tog en skælprøve der blev sendt til forbundet, kort tid efter kom resultatet, en typisk dansk kystørred. Konkurrenceledelsen kom med en undskyldning i form af et par flasker vin.

Dette viser hvor svært det kan være at kende forskel på Havørred og Laks. 

 

 
Designet af Morten Møller - MMwpweb | Copyright © All right reserved 2002 - 2020 by Fluefiskersiden.dk