Fluefiskersiden

Fluefiskersiden beskriver fiskepladser, både Jylland og Fyn. fisketure og masser af fluefisker tips..

Forfanget

Forfanget

Har forfanget betydning for kastet nogle mener det, andre ikke.
Personligt mener jeg at et taperet forfang er et af de vigtigste ting af udstyret, har nu heller aldrig fisket med andet end taperede forfang måske derfor? Hvordan virker et taperet forfang så.

Præsentationen af fluen gøres ved at fluen bremses af forfanget, der sørger for at fisken ikke skræmmes når forfang og flue lander på vandet.

Den forreste del af forfanget sørger for kraftoverførslen fra fluelinen. Forfanget er i realiteten en forlængelse af fluelinen, hvorfor det vil være passende med et forfang der starter med en tykkelse på 2/3 af fluelinens tykkelse og så tyndere og tyndere ud mod spidsen altså taperet.

Desuden virker forfanget også som en bremse ved overhåndskastet. På den øverste line i linebuen, så den derved arbejder tilpas hurtig i forhold til underlinen. Dette for at kunne trække line samt strække forfanget ud, men heller ikke for hurtigt så skydelinen ikke kan følge med.
Hvis du eksempelvis har et for kort forfang monteret, arbejder overdelen i linebuen alt for hurtigt, og du vil blive forbavset over det plask der lyder når fluen rammer vandet lige foran dig, da du heller ikke er i stand til at skyde linen.
Er forfanget for langt vil du opleve for meget modstand i overlinen. Dette påvirker et krøllet kast hvor fluen ligger bag fluelinens spids, og som ekstra pestilens vil der kommer en del af de såkaldte ”vindknuder”.

Hemmeligheden er at finde sin personlige tapering der passer til ens kastemåde. Forsøg dig frem ved vandet når fisken ikke er der, find din personlige længde og tapering. Når så fisken er der, kast da til den. Præsenter din flue for den, og mærk hugget når den vender med din nydeligt præsenterede flue dybt forankret i kæften.

Lav dit eget forfang

Forfangets opbygning hvis du selv vil lave det, skal bestå af mindst tre forskellige stykker forfangs materiale. Gerne flere for at få en fin tapering. Den første del er den tykkeste, og består af ca. 50% af forfangets længde. Næste del den der skal taperes kan bestå af de næste 25% af flueforfanget. De sidste 25% er spidsen på flueforfanget.
For at få en så god kraftoverførelse som muligt mellem fluelinen og forfanget, anbefales en tykkelse på mellem 0,40 og 0,50 mm. Man siger ca. 2/3 dele af linens tykkelse som tidligere nævnt, husk at tilpasse forfangs spidsen efter din flue. Store eller tunge fluer til tykkere forfangs spids, og små fluer tyndere spids.

God fornøjelse !!

Der er flere gode knuder du kan knytte dit forfang med jeg vil her komme ind på nogle stykker.

Perfection loop er knuden, der bruges til at lave et loop på dit forfang i den tykke ende, for at sammenføje loop til loop.
For knytning af forskellige linetykkelser bruges kirurg knuden.
Blodknuden er virkelig god til knytning af samme line dimensioner, nok den mest brugte knude til dette.

Designet af Morten Møller - MMwpweb | Copyright © All right reserved 2002 - 2022 by Fluefiskersiden.dk