Fluefiskersiden

Fluefiskersiden beskriver fiskepladser, både Jylland og Fyn. fisketure og masser af fluefisker tips..

Om Æbelø

Lækker kyststrækning
Æbelø med pladser
Her ser du kort med de 19 pladser jeg beskriver på siden.
Træer glider i havet

Historie

Om Æbelø

Øen i bunden af Kattegat der ligger lige nord for Fyn.

Øen er omkring 2 kvadrat kilometer. Syd for Æbelø ligger de 3 småøer, Ejlinge, Dræet og Æbeløholm. Der boede 45 mennesker på Æbelø i 1930, på Dræet boede der samme år 32 mennesker, på Ejlinge 7 mennesker.

Æbelø blev dannet i tertiærtiden. På øen finder man også det såkaldte plastiske ler, der gør, at jordlagene nemt glider fra hinanden. Dette kan ses på Æbeløs skrænter, hvor de store bøge træer langsomt glider i havet. Hvis man færdes stille kan man være heldig, og se dåvildt og mufloner sidst nævnte er korsikanske bjergfår. De findes ligeledes på Brandsø øen der ligger overfor Wedellsborg Hoved.

Navnet Æbelø

På øen er der et stort vildæbletræ, der sammen med de andre vildæbletræer på øen gav den navnet Æbelø.
På øen findes der en gård, de ældste bygninger på gården kan dateres tilbage til år 1680, næsten 350 år gammel. Øens fyr blev bygget i 1883, det er opført i Bornholmsk granit, og viser sammen med Strib fyr indsejlingen til Lillebælt.

De jernbanesveller der findes på øen, blev i sin tid brugt til at transportere sten og grus i via en tipvogn, materialerne blev brugt til at bygge den Gamle Lillebæltsbro.
Ved Østerhoved spids på nord siden er der et udsigtssted, og samme sted kan man se den geologisk berømte klint, med Æbelø lerets mørke og lyse lag.

Fredning

Æbelø er fredet og blev det i 1998 med det formål, at lade skoven og naturen på øen udvikle sig naturligt. De store gamle egetræer, der pryder øen er et særsyn i sig selv. Disse store egetræer fredede man i sin tid for at bevare den store bille Eghjorten. Eghjorten er ikke set siden 1954.

De flere hundrede år gamle egetræer, som man absolut må se, når man kommer derover. De første kan ses når man når over på selve øen, og går lidt til venstre op i det ydre af skoven.

Posten på Ejlinge

Her vises 2 billeder af postens hus på Ejlinge. I 1951 startede Valdemar Knudsen som postbud, og var postbud indtil 1972 hvor hans kone gik bort. Han forsatte sit liv på Ejlinge i mange år, det blev til 89 år som øbo, hvorefter han i 1999 fik en lille lejlighed i Bogense, i 2001 gik Vandpostbudet på Ejlinge bort, 91 år gammel. Et hårdt liv, under åben himmel det meste af livet.
Folketælling på Ejlinge:
1955 boede der 3 mennesker
1960 boede der 2 mennesker
1970 boede der 2 mennesker
1976 boede der 1 menneske
Kilde: Forladt en bog skrevet af Christina Astrid Vorre.

Adgangsforhold

Skovsti på Æbelø

Adgangsforhold

Æbelø blev i 1995 købt af Aage V. Jensens Fonde, der må vades og sejles til øen, vær dog opmærksom på tidevandet og vindretningen. Æbelø er et paradis for sportsfiskeren, og natur mennesket. 

Sådan kommer man der over

Jeg vil her beskrive hvordan man nemmest, kommer til denne skønne ø. Brug P-pladsen på Lindø Hoved. Følg markeringer der er opsat i vandet og viser Ebbevejen. Der er 1½ km at vade til Æbeløholm. Følg her vejen over Æbeløholm (1 km), videre over Brådet (1½ km) til Æbelø. Vandstanden skifter meget mellem flod og ebbe, ligesom den påvirkes af vindretningen. Normalt kan man ved ebbe gå til Æbeløholm i gummistøvler. Se  DMI Tidevandsstabel. Ved højvande er det rimeligt hårdt at vade over, da vil vandet normalt gå til lidt under skridtet på en voksen mand.

Tag dig i agt for vind og vejr

Tag kun derover i forhold der tillader det.

Er du blevet fanget af vandstand, tåge, mørke eller andet vejr fænomen, kommer du i tvivl om du kan klare hjemturen, så bliv til næste dag, har du mobil med giv dine pårørende besked. Husk altid en power bank så du ikke løber tør for strøm.

2004 tog 2 fritidsfiskere afsted til Æbelø for at fiske, deres koner alarmerede politiet, da de havde lovet at være hjemme om eftermiddagen, om natten fandt man dem druknede.

Der er sket flere uheld

2010 var der 5 unge der var tæt på at drukne, de var gået forkert i mørke og højvande, de klamrede sig til den lille gummibåd de havde med til proviant, da rednings helikopteren fandt dem.

I 2014 var der også en mand der gik forkert på vejen hjem, man mener han havde mistet orienteringen, redningsmandskabet fandt ham død.

2017 gik der en fiskekutter på grund, en vinter kold januar, manden havde forsøgt at komme i land, hvilket betød han var blevet alt for kold og mistede livet. Kutteren ligger stadig ved øen.

Vraget maj 2017
Vraget maj 2017
Vraget 2018
Vraget 2019
Vraget 2020
Vraget 2021

Se vejrudsigt og tidevandstabel via disse link DMI vejret for Bogense og DMI Tidevandsstabel
Normalt har jeg et par gamle kondisko med, jeg tager på når jeg er kommet over det stykke hvor der vades i vand. Skal man have meget udrustning med, vil jeg anbefale en god rygsæk, Der må på øen ikke opsættes telte, respekterer man de få regler der er, er man velkommen på øen.

Læs denne Lidt mere om Æbelø

Helle ved det store gamle egetræ
Træ på vej ned af skrænten

Fiskepladserne på øen vil jeg ikke komme ind på her, da der er godt hele vejen rundt, jeg vælger normalt min plads efter vindforholdende. Jeg fisker næsten udelukkende med fluestang.
Der er beskrevet 19 pladser fra øen her på siden.
Med sin kyststrækning der mange steder består af store stenrev, og en varieret bund. Er Æbelø en sikker chance for fisk på tasken, og fanger du ikke en fisk, er du sikker på en naturoplevelse af de store.

Kæmpe eg

Som alle andre steder i Danmark. skal man have et fisketegn hvis man er fyldt 18 år, og indtil man bliver folkepensionist.
Husk Fisketegnet

Designet af Morten Møller - MMwpweb | Copyright © All right reserved 2002 - 2022 by Fluefiskersiden.dk