Strategi på kysten
Fluestangen
Flere lyst/sportsfiskere finder ud af, at flue og fluestang kan være en effektiv måde, at fiske kystens sølvblanke havørreder på. Man behøver nemlig langt fra de helt lange kast, for at komme i kontakt med det eftertragtede sølvtøj. Det er i realiteten nok med små kast på mellem 10 og 20 meter. Der effektivt gennemfisker de små spisekamre/badekar, der findes langs med de fleste af vore kyster. Før i tiden skulle man helst kaste så langt som muligt, men faktisk træffer man mest havørreden helt inde under land.
Fisk varieret
Fangster på lavt vand
Den ene af disse havørreder blev fanget ved Brejning hoved 2 meter fra land. Fik øje på aktivitet i overfladen, fisken jagede kutlinger.
Så hold øje med vandspejlet, en finne eller hvirvel, det kan være en havørred på jagt under land. Kast hurtigt og præcist til den, mange gange vil den tage fluen hurtigt. Hvad er bedre end spotte en fisk, og efterfølgende fange den. Vælg din fiskeplads efter årstiden
Vinterfiskeriet
Vinterfiskeriet og det tidlige forårsfiskeri, foregår oftest i inderfjorde. Der hvor saliniteten ikke er så høj som på den åbne kyst. Gerne med en god mudret bund, Havørreden vil her ofte træffes på det lave vand. Der hurtigt bliver opvarmet, her jager den ålekvabbe yngel, rejer og børsteorm. Senere på foråret, er det som fiskene hurtigt fordeler sig i fjorden, når vandets temperatur stiger.
Sommerfiskeriet
Efterårsfiskeriet
Her er det ligeledes pynter og næs der bør opsøges, den trækkende havørred kan fint finde på at indtage en standplads her. Tit ses den springe, og er utroligt svær at få til at bide på fluen. Den har for det meste stoppet indtagen af føde. Venter udelukkende på at kunne drage op i åen for at videreføre slægten.
De uskrevne regler ved kysten §
Husk at indhente oplysninger omkring fredningsbælter. Download denne app Fangstjournalen. Sæt dig ind i mindstemål og fredningstider, for den fisk du jagter.
Lad være med at fylde hele kysten op med stænger, der er monteret med flåd eller bundsnøre. Lad det være begrænset til max. 2 stænger, helst en enkelt. Ryd for guds skyld op efter dig når du efterlader pladsen. Det er ikke rart at komme til en fiskeplads, hvor der flyder med efterladenskaber i form af gamle liner og tomme dåser.
Der er for så vidt ingen indbyrdes afstandsregler lystfiskere mellem. Tænk dig alligevel om, lad være med at stille dig klods op af en anden lystfisker. Hold afstand, og lad være med at stå det samme sted hele tiden. Specielt hvis der er andre fiskere i nærheden. Dyrk for så vidt muligt bevægende fiskeri, kyst strækningen er lang, og der skal være plads til alle.
Loven siger der skal holdes en afstand på 75 meter. Til udsatte redskaber i form af garn eller ruser, dette er mange gange svært, men en lov er en lov.
Er du ny på en fiskeplads er der et fint stykke værktøj, der kan downloades til smartphones med enten Android eller Ios styresystem, i appen kan du vælge fredningsbælter og se hvor du står i forhold til eventuel fredningszone, en virkelig fin app. lavet af DTU Aqua der er også en fangstjournal der kan benyttes hentes i enten App Store eller Google Play
Beklædning
Waders neopren el. åndbare.
Til vinterfiskeriet bruger de fleste nok stadig neopren waders. Dog vil der med den rigtige påklædning, kunne fiskes med de åndbare waders hele året. Husk når der fiskes med de åndbare waders i saltvand. De skal skylles grundigt i ferskvand. Ellers vil membranen lukke til, og åndbarheden ophører.
Ellers brug 3 lags metoden og du vil være beskyttet mod fugt og kulde.
Vadestøvler Gummi Eller Filt
Nyeste version af den kendte G4 vadestøvle fra Simms, der kombinerer fantastisk pasform med optimal holdbarhed. Overdelen er produceret i et kraftigt syntetisk materiale med TPU-coating, der øger slidstyrken og minimerer optagelse af vand. Designet med robuste rustfrie syntetiske snørebånds holdere i lav profil der mindsker chancen for at fluelinen sidder fast. Simms G4 Pro er monteret med Vibram IdroGrip sål, med beskyttelses kappe på front og kraftig filtsål der er klargjort med rustfri gevindmontering til af studs. Indersålen er ergonomisk udformet og giver optimal støtte, pasform samt komfort under de lange traveture ved vandet.
Nyeste version af den kendte G4 vadestøvle fra Simms, der kombinerer fantastisk pasform med optimal holdbarhed. Overdelen er produceret i et kraftigt syntetisk materiale med TPU-coating, der øger slidstyrken og minimerer optagelse af vand. Designet med robuste rustfrie syntetiske snørebånds holdere i lav profil der mindsker chancen for at fluelinen sidder fast. Simms G4 Pro er monteret med Vibram IdroGrip ydresål, med beskyttelses kappe på front og kraftig filtsål der er klargjort til montering til af studs. Indersålen er ergonomisk udformet og giver optimal støtte, pasform samt komfort under de lange traveture ved vandet.
Tre lags pricippet
Lag nr. 1
Det inderste lag tøj, skal være svedtransporterende, fugtig hud er ikke rart. Derfor skal sveden transporteres væk fra huden. Ved hjælp af det svedtransporterende inderste lag. Vælger du et kunststof er det optimalt. Det skal samtidig sidde tæt på kroppen for at transportere fugten væk. Et valg kunne være Polartec Power Dry eller Power Stretch.
Bruger selv Sirius 2 Trøje og bukser.
Lag nr. 2
Det næste lag kan eventuel være en kraftig fleece. Fleecen er suveræn da det er i stand til at ophobe en masse luft. Der så virker isolerende og samtidig stadig svedtransporterende. Firmaet Malden Mills skulle være dem der laver den bedste fleece. Navnet er Polartec og findes i 3 tykkelser 100, 200 og 300.
Bruger selv Thermal 200 Trøje, og bukser fra Geoff Anderson.
Materiale:
Malden Mills Polartec Classic 200. 100% Polyester velour konstruktion.
Lag nr. 3
Det sidste lag kaldes også skal-beklædning. Det skal være vind og vandtæt. Og samtidig kunne transportere den overskudsvarme ud fra de indre lag. Dette gøres ved hjælp af en membran bestående af en masse mikroskopiske huller. De tillader damp at trænge igennem, men hindrer vand i at trænge ind ude fra.
En meget brugt løsning er her Gore-Tex.
Med den rette beklædning, og den rigtige brug af den. Vil man kunne holde sig varm, selv i et par åndbare waders i januar måned.
Fødderne
Vadejakke og vest el. Chest and Backpack.
Mit forslag til en velpakket fiskevest eller chest and backpack.
En æske med fluer med forskellige mønstre. Eventuel mine fluer for en form for fangstgaranti.
En god pandelampe.
Forfangs materiale i forskellige dimensioner.
En linedressing.En god lineklipper monteret på en pin on reel.
En krogløser tang (peang) til afkrogning af fisk, eventuel med saks, ligeledes fastmonteret.
Et målebånd, hvis man ikke har et fast mål på ketcher eller stang.
En Priest til at aflive fisken med.
Et godt digitalkamera, eller en android mobil telefon, til at forevige en eventuel fin fisk.
Et par polariserende solbriller, en god ting både for at beskytte øjne, og se hvad der er efter ens flue.
Et godt termometer, altid interessant at følge vandtemperaturen.
En termokande med varmt eller koldt.
Endelig sit fisketegn og fiskekort til det pågældende vand.
Grejet
Fluestangen
En 9-10 fods fluestang klasse 3/4/5/6 er standardudrustningen. Mange går mere og mere over til lettere grej eksempelvis både klasse triple 000 og klasse 1 ved kysten, materialerne bliver bedre og bedre, dog vil jeg sige at det er lidt sværere, at skulle håndtere en af de lettere line klasser, i en meget hård vind. I dag fisker jeg udelukkende med en klasse 3, 5 og 6 stang på kysten.
Linen
Kan være enten den langt kastende WF type, eller et skyde hoved, i dag findes der mange nye liner på markedet. Nogle med en kort tung klump, hvor samlingen næsten ikke ses. Går selv med en af disse liner, det er en Guideline Tricast Hover. En meget populær line på de svenske kyster, selve skydelinen er flydende, hovedet intermidiate. Jeg fik den anbefalet af Leif Stävmo hos Guideline, efter at have fisket med den nogle gange, kan der kun siges rosende ord om denne line. Den er let kastende, og det meste af linen lægges ud uden besvær.
Jeg valgte to liner en klasse 5, til det almindelige vejr, en klasse 6 til det lidt hårdere vejr. De skærer igennem vinden så let som ingenting.
Mange gange vil jeg bruge en flydende line det meste af tiden. Dog er det rart med en intermidiate line, specielt hvis vinden er hård, og der er gang i bølgerne. Da vil du have større kontakt med fluen for enden af forfanget.
Forfanget
Bør være omkring 9 fod langt, eller stangens længde. Fisker selv med en intermidiate line 12 fod eller mere, hvis der sidder en flydende line på hjulet. Forfanget skal være taperet, hvis man bruger de lidt større fluer er det godt med en spids på 0,26 mm. 0.20 mm er et godt valg på stille dage, hvor fiskeriet kræver små fluer.
Forfanget kan du købe færdig taperet, med en spids på eksempelvis 0,25. Køber du så en spole forfangs materiale i 0,25 kan du forlænge dit forfang. Mange gange går jeg med dobbelt stanglængde forfang, det er utroligt effektivt.
Linekurven
Et godt hjælpemiddel hvis du vil slippe for løsline der driver, her tænker jeg eksempelvis på bæltet. Det letter dit kast en del, hvilket bevirker at du kan kaste nogle meter længere. Er ligeledes en stor hjælp når du fisker med intermidiate flueline. Når der er flydende ålegræs eller tang. Hvis du går på land, og fisker det første badekar af, fordelene er mange.
Fluehjulet
Et saltvandsbestandigt hjul meget gerne med en pålidelig skivebremse, som kan styre store fisk sikkert. Mindst 100 meter 20 punds bagline fuldender udrustningen.
Gel Spun Backing i flouroscerende gul, som er nem at se i vandet. Mugner og forgår ikke. Dejlig rund og blød, så den ligger godt på hjulet og er nem at have med at gøre. Fylder væsentligt mindre end Dacron, er uelastisk og meget glat.
225 meter og brudstyrke ca 15 kg.
Fluekastet
Er det svært, nogle finder det svært, andre står og kaster med fluestangen som om de aldrig har bestilt andet. Al begyndelse er svær, men efter timers fiskeri med fluestangen. Vil du blive belønnet i form af et veludført kast, hvor flueline og forfang retter sig helt ud. Fluen lander på vandet som et lille insekt, stille og roligt.
For at alle disse ting skal gå op i en højere enhed, er der visse ting der skal være opfyldt.
Erik Kyrpings VASK:
Vinkler-Acceleration-Stop-Kadance eller ( rytme )
Jeg vil klart anbefale et kastekursus til begynderen. Vi gamle selvlærte, er svære at rette op på, de unoder vi har indøvet sidder for fast. Så slip for det og deltag i et kastekursus.
Vi her på siden har lært meget af Lars Chr. Bentsen fra FFFD
Stang og line
Stang og line skal passe sammen, samtidig skal forfanget passe til fluelinen.
For at få gang i fluekastet, skal du have linen af fluehjulet. Løs linen kan du enten have i hånden, eller lade den ligge på vandet hvis det er en flydende. Den kan også opbevares i en linekurv, jeg bruger selv linekurven, da dette giver gode lange og lette kast, uden vandmodstand. Den er derudover uhyre praktisk, hvis man fisker på steder med bølgegang, stærk strøm eller drivende tang. Linekurven kan man selv lave af en plastic balje, hvis man ikke vil investere i en kurv til flere hundrede kroner. Man undgår så megen spildt fisketid, kludder med linen og efterfølgende kast, der bliver alt for korte.
Vægten
Linen der består af en fortykkelse også kaldet klumpen. De første meter på fluelinen, skal uden for dit topøje på stangen før den spændes. Du kan sagtens mærke det, når du så har god fart på linen, efter nogle blindkast, sipper du da linen klokken 10, for hurtigt derefter at føre armen fremad.
Linen vil da trække noget af skydelinen, den inderste del af fluelinen med sig. Kastet består i princippet i forskellige trin, jeg her vil komme ind på for at kastet lykkedes.
Bagkastet
I bag kastet skal linen helst være strukket helt ud, inden du kaster linen fremad igen. Ved bagkast stopper man stangen ca. klokken 2, for at holde linen langt oppe. Kommer du for langt tilbage, vil kastet mislykkes.
Der er så dobbelttrækket en væsentlig del af fluekastet. Der sørger for at præsentation af fluen bliver på de godt 30 meter fluelinen består af.
Der skal lige siges, at kastet ikke behøver være så langt for at fange Havørreden. Som før beskrevet, vil det være fint med kast på mellem 10 og 20 meter. Det vil også være fiskegivende, da vi nu ved havørreden trækker ind under land. Hvor dens spisekammer med alle føde dyrene findes.
Dobbelttrækket
Dobbelttrækket udføres ved at du trækker i linen, når stangen føres tilbage i bag kastet ved stoppet kl. 2. Så fører du hånden med linen op mod stangen, nu føres stangen frem, og der trækkes igen. Ved stoppet i fremkastet slippes linen, disse trin gøres med en god fart. Det kræver lidt øvelse før det lykkedes. Men har du først dobbelttrækket på plads, vil du være i
stand til at kaste længere ganske ubesværet.
Kystfluerne
Efter en årrække med flue på kysten, er jeg kommet frem til at der ikke behøves ret mange fluer i æsken, for at dække årets gang på kysten. Min passion til fluefiskeri og fluebinding, har udviklet sig gennem årene, det hele startede tilbage i starten af 70`erne, hvor jeg deltog i forskellige aften kurser, besøgte ligeledes KE-fluer der havde til huse lige ved siden af hvor jeg boede i Tønnesgade i Vejle, der blev observeret og suget til sig af al den viden de havde.
Jeg har prøvet mange fluer, fluer der fangede fiskeren mere end fisken, og ikke fangede en s..d, fluer der lignede noget der var løgn, men fungerede optimalt, og ikke mindst fangede rigtig mange fisk.
De sidste par år har jeg testet, og fundet en lille håndfuld fluer gode, så gode at jeg har solgt lidt af dem, gennem siden her, og på Facebook udgaven af Fluefiskersiden.
Fluerne er alle hurtigt bundne fluer, det er fiskefluer, ikke udstillings fluer, men de fungerer upåklageligt, skulle jeg hilse og sige, har fået lidt feedback fra andre fluefiskere, der pointerer at fangstgarantien ikke er løgn, dejligt at få disse tilbagemeldinger, fra venner der bruger fluerne.
Strategi på kysten