Fluefiskersiden

Fluefiskersiden beskriver fiskepladser, fisketure og tidligere arrangementer.

Strategi på kysten

Flere lyst/sportsfiskere finder ud af, at flue og fluestang kan være en effektiv måde at fiske kystens sølvblanke havørreder på. Man behøver nemlig langt fra de helt lange kast for at komme i kontakt med det eftertragtede sølvtøj. Det er i realiteten nok med små kast på mellem 10 og 20 meter, der effektivt gennem fisker de små spisekamre / badekar der findes langs med de fleste af vore kyster. Før i tiden skulle man helst kaste så langt som muligt, men faktisk træffer man tit havørreden helt inde under land, hvor den jager sit føde i de små badekar, så et godt råd lad være med at trave ud i vandet inden du har fisket det af, mange gange vil du bare skræmme ørreden væk. Du vil let kunne nå den med korte fluekast. Her i badekaret jager den de små fødeemner, som fluefiskeren med sine fluer imiterer perfekt. Ofte foregår fiskeriet på så lavt vand, at kun fluen kan fiskes effektivt her. Fisk ligeledes varieret, mange gange vil havørreden hugge hvis der er tempo på fluen, andre gange skal fluen indtages i meget langsom tempo, derfor fisk varieret, dette vil med garanti øge din chancer for fangst.
Denne havørred blev fanget ved Husby Strand på 20 cm. vand. Fluefiskeren opdagede bulen fisken lavede i vandet, da den skulle på jagt efter tanglopper og kutlinger tæt på land.

Den ene af disse havørreder blev fanget ved Brejning hoved 2 meter fra kysten, fik øje på aktivitet i overfladen af fisken der jagede kutlinger.
Så Hold øje med vandspejlet, en finne eller hvirvel, det kan være en havørred på jagt under land, kast hurtigt og præcist til den, mange gange vil den tage fluen hurtigt, og hvad er bedre end spotte en fisk, og efterfølgende fange den.

Vælg din fiskeplads efter årstiden.

Vinterfiskeriet og det tidlige forårsfiskeri, foregår oftest i inderfjorde, hvor vandet er mindre salt end på den åbne kyst. Gerne med en god mudret bund. Havørreden vil her ofte træffes på det lave vand, der hurtigt bliver opvarmet, her jager den ålekvabbe yngel, rejer og børsteorm. Senere på foråret er det som fiskene hurtigt fordeler sig i fjorden når vandets temperatur stiger.

Sommerfiskeriet.
Foregår omkring pynter og næs hvor der er en god strøm, og en stor udskiftning af det varme vand. Her trækker havørreden ind under land når mørket og temperaturen sænker sig, for at mæske sig i rejer og kutlinger.

Efterårsfiskeriet.
Er det ligeledes pynter og næs der bør opsøges, den trækkende havørred kan fint finde på at indtage en standplads her. Tit ses den springe, og er utroligt svær at få til at bide på fluen, den har for det meste stoppet indtagen af føde, og venter udelukkende på at kunne drage op i åen for at videreføre slægten.

Regler ved vandet.
Husk at indhente oplysninger omkring fredningsbælter, hvis du ikke kender dem. Sæt dig ind i mindstemål og fredningstider for den fisk du jagter.
Lad være med at fylde hele kysten op med stænger der er monteret med flåd eller ligende, lad det være begrænset til max. 2 stænger, allerhelst en enkelt. Ryd for guds skyld op efter dig når du efterlader pladsen, det er ikke rart at komme til en fiskeplads, hvor der flyder med efterladenskaber i form af gamle liner og tomme dåser.
Der er for så vidt ingen indbyrdes afstandsregler lystfiskere imellem, men tænk dig alligevel om lad være med at stille dig klods op af en anden lystfisker, hold afstand, og lad være med at stå det samme sted hele tiden, specielt hvis der er andre fiskere i nærheden, dyrk for så vidt muligt bevægende fiskeri, kyst strækningen er lang, og der skal være plads til alle.
Loven siger der skal holdes en afstand af 75 meter til udsatte redskaber i form af garn eller ruser, dette er mange gange svært, men en lov er en lov.

Waders neopren el. åndbare.
Til vinterfiskeriet bruger de fleste nok stadig neopren waders, dog vil der med den rigtige påklædning kunne fiskes med de åndbare waders hele året, man skal huske når man fisker med de åndbare waders i saltvand, at skylle dem grundigt i ferskvand, da membranen ellers lukker til og åndbarheden ophører.
Vedligeholdelse af dine åndbare ting
Ellers brug 3 lags metoden og du vil være beskyttet mod fugt og kulde.

3 vigtige lag.
Hvem har ikke prøvet at ankomme til fiskevandet, godt svedig efter en halv, til en hel times vandretur.
Dette vil kunne være undgået, ved den rigtige påklædning.

Lag nr. 1
Det inderste lag tøj, skal være svedtransporterende, fugtig hud er ikke rart, derfor skal sveden transporteres væk fra huden, ved hjælp af det svedtransporterende inderste lag, vælger du et kunststof er det optimalt, det skal samtidig sidde tæt på kroppen for at transportere fugten væk, et valg kunne være Polartec Power Dry eller Power Stretch.
Bruger selv Sirius 2 Trøje og bukser.
Materiale:
Polartec Powerdry Silkweight fra Malden Mills.
Polartec Powerdry er uden tvivl et af de bedste materialer, der nogensinde er lavet til at have tættest mod kroppen.

Lag nr. 2
Det næste lag kan eventuel være en kraftig fleece, fleecen er suveræn da det er i stand til at ophobe en masse luft der så virker isolerende og samtidig stadig svedtransporterende. Firmaet Malden Mills skulle efter sigende være dem der laver den bedste fleece, den hedder Polartec og findes i 3 tykkelser 100, 200 og 300.
Bruger selv Thermal 200 Trøje og bukser fra Geoff Anderson.
Materiale:
Malden Mills Polartec Classic 200. 100% Polyester velour konstruktion.

Lag nr. 3
Det sidste lag kaldes også skal-beklædning. Det skal være vind og vandtæt, og samtidig kunne transportere den overskudsvarme ud fra de indre lag. Dette gøres ved hjælp af en membran bestående af en masse mikroskopiske huller der tillader damp at trænge igennem, men hindrer vand i at trænge ind ude fra.
En meget brugt løsning er her Gore-Tex. http://www.texcare.dk/Goretex.htm#Hvad%20er%20Gore-tex
Med den rette beklædning, og den rigtige brug af den vil man kunne holde sig varm, selv i et par åndbare waders i januar måned.

Fødderne.
Vi må ikke glemme fødderne, Lacrosse sokken, eller Simms Waderwick liner socks er en god strømpe at have inderst på foden, den er svedtransporterende og holder foden tør, uden på denne kan man tage den kraftigste strømpe fra Lacrosse eller Simms. Simms Exstream Wading socks, består af 80 % merino uld og 20 % stretch nylon.
Har selv Lacrosse sokkerne, de er købt hos Sport dres pris ca. 350 for begge par et tyndt par svedtransporterende samt et par tykke med merino uld.

Vadejakke og vest el. Chest and backpack.
Mit forslag til en velpakket fiskevest eller chest and backpack.

En æske med fluer med forskellige mønstre.

En god pandelampe.

Forfangsmateriale i forskellige dimensioner.
En linedressing.

En god lineklipper monteret på en pin on reel.

En krogløser tang (peang) til afkrogning af fisk eventuel med saks, ligeledes fastmonteret.

Et målebånd hvis man ikke har et fast mål på ketcher eller stang.

En priest til at aflive fisken med.
Et godt digitalkamera for at forevige en eventuel fin fisk.

Et par polariserende solbriller, en god ting både for at beskytte øjne og se hvad der er efter ens flue.

Et godt termometer, altid interessant at følge vandtemperaturen.

En termokande med varmt eller koldt.
Endelig sit fisketegn og fiskekort til det pågældende vand.

Grejet.
En 9-10 fods fluestang klasse 7-8 er standardudrustningen. Mange går mere og mere over til lettere grej eksempelvis både klasse triple 000 og klasse 1 til 5 ved kysten, materialerne bliver bedre og bedre, dog vil jeg sige at det er lidt sværere at håndtere en af de lettere line klasser i en meget hård vind. I dag fisker jeg udelukkende med en klasse 3, 5 og 6 stang på kysten.

Linen.
Kan være enten den langtkastende WF type, eller et kastehoved, idag findes der mange nye liner på markedet nogle med en kort tung klump hvor samlingen næsten ikke ses, går selv med en af disse liner det er en Guideline Tricast Hover en meget populær line på de svenske kyster, selve skydelinen er flydende og hovedet intermediate, jeg fik den anbefalet af Leif Stävmo hos Guideline, efter at have fisket med den nogle gange kan der kun siges rosende ord om denne line den er letkastende og det meste af linen lægges ud uden besvær. Jeg valgte to liner en klasse 5 til det almindelige vejr og en klasse 6 til det lidt hårdere vejr, de skærer igennem vinden så let som ingenting.
Mange gange vil jeg bruge en flydende line det meste af tiden, dog er det rart med en intermidiate line, specielt hvis vinden er hård, og der er godt med gang i bølgerne, da vil du have større kontakt med fluen for enden af forfanget.

Forfanget.
Bør være omkring 9 fod langt, eller stangens længde, hvis man fisker med en intermediate line. 12 fod eller mere, hvis der sidder en flydende line på hjulet. Forfanget skal være taperet, hvis man bruger de lidt større fluer er det godt med en spids på 0,25 mm, 0.20 mm er et godt valg på stille dage, hvor fiskeriet kræver små fluer.
Forfanget kan du købe færdig taperet med en spids på eksempelvis 0,25, køber du så en spole forfangstmateriale i 0,25 kan du forlænge dit forfang, mange gange går jeg med dobbelt stanglængde forfang, det er utroligt effektivt.

Linekurven.
Et godt hjælpemiddel hvis du vil slippe for løsline der driver, letter dit kast en del, hvilket bevirker at du måske kan kaste nogle meter længere. Er ligeledes en stor hjælp når du fisker med intermidiate flueline, når der er flydende ålegræs eller tang, samt hvis du går på land, og fisker det første badekar af, fordelene er mange.

Fluehjulet.
Et saltvandsbestandigt hjul – meget gerne med en pålidelig skivebremse, som kan styre store fisk sikkert – og mindst 100 meter 20 punds bagline fuldender udrustningen.
Fluekastet.
Er det svært, nogle finder det svært, andre står og kaster med fluestangen som om de aldrig har bestil andet. Al begyndelse er svær, men efter timers fiskeri med fluestangen vil du blive belønnet i form af et veludført kast hvor flueline og forfang retter sig helt ud og fluen lander på vandet som et lille insekt, stille og roligt.
For at alle disse ting skal gå op i en højere enhed er der visse ting der skal opfyldes.
Jeg vil klart anbefale et kastekursus til begynderen, vi gamle selvlærte, er svære at rette de unoder på vi har indøvet, så slip med det og deltag i et kastekursus.

Stang og line skal passe sammen, samtidig skal forfanget passe til fluelinen.

For at få gang i fluekastet skal du have linen af fluehjulet, løs linen kan du enten have i hånden eller lade den ligge på vandet hvis det er en flydende, den kan også opbevares i en linekurv, jeg bruger selv linekurven da dette giver gode lange og ubesværlige kast uden vandmodstand. Den er derudover uhyre praktisk, hvis man fisker på steder med bølgegang, stærk strøm eller drivende tang. Linekurven kan man selv lave af en plastic balje hvis man ikke vil investere i en kurv til flere hundrede kroner. Man undgår så megen spildt fisketid, kludder med linen og efterfølgende kast, der bliver alt for korte.
Linen der består af en fortykkelse også kaldet klumpen, de første meter på fluelinen, skal uden for dit topøje på stangen før den spændes, du kan sagtens mærke det, når du så har god fart på linen efter nogle blindkast slipper du linen klokken 10 for hurtigt derefter at føre armen fremad, linen vil da trække noget af skydelinen den inderste del af fluelinen med sig. Kastet består i princippet i forskellige trin jeg her vil komme ind på for at kastet lykkedes.
I bag kastet skal linen helst være strukket helt ud inden du kaster linen fremad igen. Ved bagkast stopper man stangen ca. klokken 2 for at holde linen langt oppe, kommer du for langt tilbage vil kastet mislykkes. Der er så dobbelttrækket en væsentlig del af fluekastet der sørger for at præsentation af fluen bliver på de godt 30 meter fluelinen består af.

Der skal lige siges at kastet ikke behøver være så langt for at fange Havørreden, som skrevet før vil det være fint med kast på mellem 10 og 20 meter der også er fiskegivende, da vi nu ved havørreden trækker ind under land hvor dens spisekammer med alle føde dyrene findes.

Dobbelttrækket udføres ved at du trækker i linen når stangen føres tilbage i bag kastet ved stoppet kl. 2 fører du hånden med linen op mod stangen, nu føres stangen frem og der trækkes igen, ved stoppet i fremkastet slippes linen, disse trin gøres med en god fart, det kræver lidt øvelse før det lykkedes. Men har du først dobbelttrækket på plads vil du være i
stand til at kaste længere ganske ubesværet.

Kystfluerne.
Et kapitel for sig. Der er to grundtyper at vælge imellem – ren fantasi og så mere eller mindre nøjagtige imitationer af havørredens fødeemner. Farvestrålende fantasifluer – gerne fluorescerende – er generelt bedst i vinterhalvåret, hvor vandet er koldt og havørreden har sat sit stofskifte ned.
I sommerhalvåret, hvor det lave kystvand ofte vrimler af liv, kan der omvendt blive brug for mere afdæmpede fluer, som efterligner de forekommende fødeemner – småfisk, krebsdyr eller børsteorme.
Til aften- og natfiskeri erbuskede fluer af Muddler- og Zonker-typen helt suveræne. De kan nemlig fiskes stribende i overfladen, hvorved havørrederne har lettere ved at se dem.
Ofte hører man hugget, før man mærker det!  Den forudseende kystfluefisker har derfor flere slags fluer i æsken. Han har små, vægtbelastede rejefluer str. 8-12, som kan fiskes dybt og langsomt på en flydende line med et langt og tyndt forfang. Fluer, som ofte redder dagen, når kræsne fisk ikke værdiger store farvestrålende fluer et blik. Det er ofte tilfældet på stille og klare dage.
Huggene er i regelen forsigtige, hvorfor stor opmærksomhed er påkrævet!  Omvendt kan der blive brug for store streamers str. 2-6 på grå og blæsende dage, hvor fiskene jager ivrigt. Da får man ikke megen reaktion på sine små fluer, men kan i stedet glæde sig over de hårde og kontante hug, som store fluer altid giver, når de fiskes hurtigt gennem vandet.

Designet af Morten Møller - MMwpweb | Copyright © All right reserved 2002 - 2021 by Fluefiskersiden.dk