Fluefiskersiden

Fluefiskersiden beskriver fiskepladser, både Jylland og Fyn. fisketure og masser af fluefisker tips..

Karpe

Karpe (Cyprinus carpio)

Karpe-familien.
Kendetegn:
Karpen er en meget kompakt fisk og har en noget højrygget kropsform. Den har i alt 4 skægtråde, en i hver side af overlæben og en i hver mundvig. De mest kendte karpeformer i Danmark er skæl-, rad-, spejl- og læderkarpen. Skælkarpen er den mest almindelige og har små skæl i rækker over hele kroppen. Radkarpen har små skæl på ryggen og større skæl langs siden. Spejlkarpen er nok den flotteste og har store spredte skæl, ofte af uens størrelse, langs siden. Læderkarpen er nok den mest sjældne i de danske vande. Den er næsten helt blank og uden skæl
Forplantning:  Karpen gyder på lavt vand midt på sommeren. Som hos suderen kræver de lagte æg en rimelig høj temperatur for at blive udklækket ordentligt. Er temperaturen under 17 grader vil næsten ingen af æggene udklækkes. En voksen hun kan lægge op imod 1 million æg. Ungerne vokser hurtigt.

Levevilkår:  Karpen er egentlig ikke en fisk som medefiskere reelt fisker efter. Men har man først fanget en mindre 1-2 kilos karpe på medestang, bliver man grebet af fisken. Men det var da meget sjovt, da vi en dag fangede 110 små skæl- og spejlkarpeunger på pole. Karpen lever ofte efter ganske bestemte regler og mønstre. Ofte vil man kunne se karperne sole sig i vandoverfladen om sommeren, men man fanger ikke karpen af den grund. Den er nemlig utrolig sky, og spiser ikke hvad som helst.Et godt sted at fiske efter karpen er ved sandbanker, skrænter eller områder med meget grøde. Fisken er utrolig stærk, og man kan helt sikkert ikke "skøjte" den ind, som man kan med brasen. I Danmark kan karpen blive op til 15 kilo, men en fisk på 4-5 kilo er en flot fisk. Karpen er også meget hårdfør, og graver sig ned i mudderet om vinteren for at indtage en slags dvaletilstand.

 
 
Designet af Morten Møller - MMwpweb | Copyright © All right reserved 2002 - 2022 by Fluefiskersiden.dk