Kulmule

Merluccius merluccius – Familie: Merlucciidae

Kulmulens mund er fyldt med spidse tænder og munden er helt sort – deraf det danske navnet. Kulmulen går også under lokale navne som risbider, løjer og skelfisk. Kulmulen har modsat torsken ingen skægtråd.

Spisefisk

Kulmulens kød er mere blødt end torskens. Kødet er meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, sværere at tørre ud ved tilberedning. Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark.

Levevis

Kulmulen gyder fra forår og hen på sommeren ude i åbent hav. I forbindelse med gydningen går kulmulen tættere på land, og det er i denne perioden, at der opnås de største fangster. Kulmulen ”sover” om dagen nær bunden på 100 til 300 meters dybde, men søger opad om natten for at jage. De mindre fisk færdes i stimer.

Mindste fangstmål er 40 cm. Den normale maximale størrelse og vægt er 120 cm og 10 kg. Danmarksrekorden for lystfiskere er fra 1984 og lyder på 7,5 kg.

 

Engelsk: Hake

Tysk: Seehecht

Fransk: Merlu, colin